De Start

Wat is nummer portering en hoe werkt het?

Misschien denkt u dat u een grote verscheidenheid aan zakelijke telefoonfuncties mist, maar het vinden van een nieuw systeem klinkt als te veel werk. Het overzetten van gesprekken kan het antwoord zijn op het updaten van uw telefoonsysteem, zonder dat u daar moeite voor hoeft te doen. Het wisselen van uw telefoondienst maakt veel mensen bang. Door meer te weten te komen over het overdragen van telefoonnummers wordt de angst weggenomen.

Het is ontmoedigend om contact op te nemen met al uw huidige klanten en uw informatielijsten te wijzigen. Dat geldt vooral als uw bedrijf honderden of duizenden klanten, leveranciers en belanghebbenden heeft waarmee u regelmatig contact moet houden.

U zou geïnteresseerd kunnen zijn in het idee om uw zakelijke telefoondienst bij te werken als u de zekerheid had dat u uw nummers mee kon nemen. Door het leren van een aantal definities met betrekking tot het overbrengen van gesprekken, het begrijpen van hoe het werkt en het herkennen van wie de spelers zijn, kunt u het beste van beide werelden krijgen – een efficiënt telefoonsysteem zonder dat u uw telefoonnummers hoeft te wijzigen.


Wat is een nummerportering?

In de eenvoudigste zin is het overdragen van een bestaand telefoonnummer van uw huidige telefoondienstverlener naar een andere serviceprovider. Gespreksoverdracht is meer dan het doorschakelen van gesprekken of het tijdelijk overschakelen van telefoondiensten. Met nummeroverdracht sluit u het oude account af zodra de overgang naar de nieuwe provider is voltooid.

De naam van de nummeroverdracht komt van het woord poort. Een poort is een verbinding die het mogelijk maakt om informatie van het ene programma naar het andere te laten stromen.

De communicatie met uw klanten is een grote prioriteit. Hoe graag u ook uw telefoonsysteem wilt updaten, zodat u alle callcenterfuncties die u nodig hebt en wilt, u wilt zich geen zorgen maken over het gedoe van het veranderen van al uw telefoonnummers. Nog belangrijker is dat u zich geen zorgen wilt maken over het risico dat u belangrijke gesprekken van prospects en klanten mist.

En het is niet zo riskant als u misschien denkt. Ondanks wat u – en veel andere bedrijfseigenaren – misschien geloven, zijn telefoonaanbieders niet in het bezit van uw telefoonnummers, dat doet u wel.


Verschil tussen nummer portering & oproepdoorschakeling

Wanneer mensen naar uw hoofdbedrijfslijn bellen, wilt u misschien de mogelijkheid hebben om oproepen ergens anders dan op kantoor te ontvangen, zodat u geen belangrijke oproepen mist. Dat is doorschakelen en dat is heel anders dan het overdragen van telefoonnummers.

Doorschakelen, ook wel telefoonomleiding genoemd, is een kenmerk van telefoonsystemen en het is een term die de meeste mensen vrij goed kennen. Wanneer u gebruik maakt van doorschakelen, gebruikt u technologie die een inkomend gesprek onderschept en automatisch doorstuurt naar een ander nummer dat u in de dienst hebt geprogrammeerd. In wezen is het zo dat uw telefoonaanbieder de twee gesprekken met elkaar verbindt, zodat de gesprekken u op het door u gewenste nummer bereiken.

Wanneer u al uw zakelijke telefoonnummers wilt doorschakelen naar een andere telefoonprovider, heet dit call porting. U kunt de term ook horen in verband met andere termen zoals “uw nummer meenemen” of “uw nummer overdragen”.

De verschillen tussen het doorschakelen van gesprekken en het overdragen van gesprekken zijn duidelijk. Doorschakelen stuurt inkomende gesprekken door van het ene naar het andere nummer, ongeacht de provider. Met call porting gaat u eenvoudigweg hetzelfde nummer van de ene naar de andere telefoondienstverlener overzetten.

Met een cloud-gebaseerde telefoondienst is het eenvoudiger om gesprekken door te schakelen en kunt u ze naar een onbeperkt aantal doorschakelingen sturen.


Internationale telefoonnummers vs. nationale telefoonnummers

Het bellen van nummers over de hele wereld is vandaag de dag eenvoudig. U hoeft alleen maar verschillende telefoonnummers voor een bepaald geografisch gebied in te stellen. Binnenlandse telefoonnummers zullen vrij dicht bij huis zijn. Internationale telefoonnummers maken het mogelijk om te bellen en gebeld te worden tussen verschillende landen.

Internationale telefoonnummers hebben andere protocollen dan binnenlandse telefoonnummers. Het kunnen lokale nummers zijn of gratis nummers (deze hebben een specifiek gratis netnummer).

Binnenlandse telefoonnummers resulteren in lokale of interlokale gesprekken binnen uw huidige land. Deze nummers hebben een netnummer en een zevencijferig telefoonnummer.

Cloud-gebaseerde telefoonsystemen maken gebruik van virtuele telefoonnummers. In de technische wereld worden virtuele telefoonnummers soms aangeduid met de term DID, wat staat voor direct inbellen of DDI, wat staat voor direct inbellen (voor Europese markten). Virtuele telefoonnummers zijn niet verbonden met een directe telefoonlijn. Ze worden gehost in de cloud. Dit soort nummers leiden inkomende gesprekken door naar de telefoonnummers die de bedrijfseigenaar kiest.

Virtuele telefoonnummers kunnen worden verbonden met lokale nummers of gratis nummers en ze kunnen worden gerouteerd vanaf traditionele telefoonlijnen, VoIP (voice over internet protocol) of mobiele telefoons. Dat betekent dat elk bedrijf een internationale aanwezigheid kan hebben, ongeacht de grootte of de locatie.


Nummerportering Best Practices

De kwestie van compliance is iets wat u zeer serieus moet nemen, of uw bedrijf nu binnenlandse gesprekken gebruikt of internationale gesprekken. Het is van vitaal belang om de juiste formulieren te gebruiken en de doorschakeling op de juiste manier te documenteren. Nalevingsmaatregelen verschillen van land tot land. Het is illegaal om nummers te activeren zonder de juiste documentatie en er is geen manier om dit te omzeilen. Het niet naleven van deze regels is een ernstig probleem en kan negatieve juridische gevolgen hebben voor uw bedrijf als het verkeerd wordt gedaan.

Best practices voor het naleven van telefoonnummers zullen u helpen om het goed te doen.

Zorg ervoor dat u alle juiste informatie en documenten hebt voor uw nieuwe dienstverlener.

Gebruik de juiste Letter of Authorization (LOA) voor het geografische gebied om de overdracht van gesprekken te starten.

De LOA moet dezelfde zijn als de LOA die bij de latende provider in het bestand staat.

Identificeer de huidige provider voor VoIP-diensten.

Alleen de geautoriseerde persoon kan toestemming geven voor de overdracht.

Annuleer uw oude nummers alleen als de nieuwe in gebruik zijn.
Wacht tot na uw proefperiode alvorens uw telefoonnummers over te dragen.

Wees bereid om een bewijs van een fysiek adres of nationale identiteitskaart voor te leggen als dat nodig is.


Waarom Simptel?


Simptel zet zich samen met u in om ervoor te zorgen dat u alle juiste documenten op de juiste plaatsen laat ondertekenen en alle noodzakelijke documenten om de volledige naleving te garanderen. Alleen dan zal Simptel uw nummers activeren, zodat u geen problemen heeft om vooruit te komen.