De Start

SIP Trunking vs ISDN 101

SIP trunking vs ISDN 101 is een onderwerp dat technisch en verwarrend is voor de meeste mensen. Toch zijn het zeer belangrijke termen in de telecom. Elke keer dat je een telefoontje pleegt, ga je ervan uit dat het gesprek snel doorgaat en de andere lijn bereikt, of iemand het nu opneemt of niet.

Achter de schermen is of SIP trunking of ISDN aan het werk om de signalen te verbinden om het gesprek af te ronden. De onderlinge verschillen hebben een groot effect op de gespreksmogelijkheden voor uw bedrijf. Door meer te weten te komen over zakelijke telefoonsystemen en een inventarisatie te maken van de functies die uw bedrijfsvoering verbeteren, bent u in staat om het telefoonsysteem te vinden dat geschikt is voor uw bedrijf.


Begrip van SIP Trunking vs ISDN

Het begrijpen van SIP trunking vs ISDN lijkt misschien op het sorteren door middel van een technische alfabetische soep van telefoonsysteem termen. SIP-trunking en ISDN zijn vergelijkbaar in die zin dat u beide systemen kunt gebruiken om een telefoongesprek te voeren van de ene persoon naar de andere. Het belangrijke verschil tussen SIP trunking en ISDN is dat ze elk een andere technologie gebruiken.

Het verschil in de opzet van SIP-trunking en ISDN is een kwestie van functie. Voor bedrijven zorgen de verschillen voor een aantal belangrijke overwegingen op deze gebieden:

Aansluiting
Verzending
Schaalbaarheid
Hardware

Met SIP trunking heeft u een virtuele verbinding via het internet. Uw gesprekken gaan via uw internetverbinding via datapakketten van het ene punt naar het andere. SIP-verbindingen zijn alleen beperkt door de hoeveelheid bandbreedte die u heeft.

Een ISDN-systeem heeft een fysieke verbinding via een ISDN-circuitverbinding en gesprekken worden via fysieke circuits doorgegeven. Als het gaat om het schalen van uw gesprekscapaciteit, is ISDN beperkt door het aantal standaard telefoonlijnen dat u heeft.


Voordelen van SIP Trunking

SIP trunking heeft een aantal voordelen ten opzichte van ISDN voor uw bedrijf. De voordelen zijn waardevol genoeg dat de meeste bedrijven dit soort technologie al gebruiken.

Hier is een blik op wat een aantal van die voordelen zijn:

U heeft geen extra apparatuur nodig
Lage kosten voor het opzetten
Lage onderhoudskosten
Bespaar nog meer met gehoste SIP
Betaal alleen een maandelijkse servicekosten
Kan uw gesprekken omleiden met een kleine onderbreking als het systeem uitvalt.
Kan snel en eenvoudig gebruikers toevoegen.
Duidelijke gesprekken (met de juiste bandbreedte)
Weinig of geen interne IT-hulp nodig


Wat is SIP Trunking?

De SIP in SIP trunking staat voor het session initiated protocol. Eenvoudig gezegd betekent SIP een proces van het verzenden van spraakcommunicatie via het internet. Communicatie kan ook chatberichten, videochats en gegevensoverdracht omvatten.

In praktische zin, met SIP trunking, plaatst u een gesprek en wordt het via het internet naar uw telefoonprovider verzonden. Van daaruit neemt uw provider het gesprek aan en stuurt het ook via het internet naar de persoon die u heeft gebeld. Met SIP heeft u helemaal geen telefoon nodig. U hebt alleen een apparaat nodig dat klaar is voor het internet.

SIP wordt in kanalen verkocht – meestal per batch. Aanbieders groeperen ze op basis van de hoeveelheid bandbreedte die ze nodig hebben om een gesprek door te schakelen. telecomprovider stellen de kanalen in op basis van het aantal oproepen dat uw bedrijf normaal gesproken op een bepaald moment heeft. Elk communicatiekanaal wordt een SIP-trunk genoemd, waar de term SIP-trunking in voorkomt. U kunt op elk moment eenvoudig kanalen toevoegen of verwijderen en dat betekent dat u uw telefoonsysteem of uw callcenter eenvoudig kunt opschalen. SIP-trunking geeft u bijna onbeperkte kanalen om te communiceren.

Vanuit een technisch perspectief, aangezien SIP de communicatie via een datanetwerk verzendt, wordt het beschouwd als netwerktechnologie. Dit in tegenstelling tot de technologie die ISDN gebruikt, namelijk de telefoontechnologie.

Er zijn twee soorten SIP trunking-on-premise oplossingen en gehoste PBX-oplossingen. Hier is een momentopname van elk van hen.

Gehoste PBX-oplossingen
Vereist geen on-site server
Slechts een kleine vooruitbetaling
Vereist alleen geen hardware of onderhoud
Oplossingen op locatie
Vereist een fysieke server ter plaatse
Alle verbindingen zijn virtueel
Geen extra installatie voor kabels, draden, andere apparatuur


SIP Trunk Implementation

Een paar tips zullen ervoor zorgen dat de SIP-trunk-implementatie soepel verloopt.

Eén entiteit zou verantwoordelijk moeten zijn voor het toezicht op de installatie en de werking.

Zorg voor een proces voor systeembeheer en real-time monitoring.

Weet wie verantwoordelijk is voor het oplossen van een probleem op een bepaald moment tijdens de integratie en de werking.

Zet specifieke verantwoordelijkheden in de vereisten en wijs ze toe aan specifieke leveranciers – ontvang de naam, de titel en de contactgegevens van de verantwoordelijke medewerkers.


SIP Trunk Design

Houd deze dingen in gedachten als het gaat om SIP-ontwerp.

Begrijp de behoeften van de klant volledig.
Voer een kosten-baten- en risicoanalyse uit, inclusief nieuwe apparatuur.
Zorg voor voldoende bandbreedte voor gedeelde diensten.
Bereken de kosten van end-to-end beheer.


Voor welk type bedrijf is ISDN geschikt?

Er zijn drie situaties waarin een ISDN wellicht beter geschikt is voor een bedrijf dan SIP-trunking:

  1. 1. Bedrijven die al een ISDN-infrastructuur hebben.
  2. 2. Bedrijven die geen toegang hebben tot een betrouwbare internetdienst.
  3. 3. Bedrijven die niet genoeg bandbreedte hebben om internettelefoonsystemen te ondersteunen.

Wat Is ISDN?

ISDN staat voor Integrated services digital network. Het is een 40 jaar oude technologie die het mogelijk maakt om spraakcommunicatie over standaard telefoonlijnen te verzenden via fysieke koperdraden (ook wel circuit genoemd).

Hoewel de technologie aanzienlijk ouder is dan SIP trunking, is het niet altijd beter voor alle bedrijven.

ISDN-circuits omvatten 32 kanalen voor data of spraak en ze kunnen 32 gesprekken tegelijkertijd ondersteunen. Als uw bedrijf meer dan32 spraakkanalen nodig heeft, hebt u extra kanalen nodig. In tegenstelling tot SIP-trunking, waarbij spraak in datapakketten reist, gebruikt ISDN-data elektrische pulsen die over traditionele telefoonbedrijven heen lopen, dus u moet een account hebben bij een traditioneel telefoonbedrijf.

Als u een ISDN-systeem gebruikt, bent u verantwoordelijk voor de kosten van het installeren van kabels, het repareren van kabels, het toevoegen van lijnen en het upgraden van apparatuur.


Hoe werkt ISDN?

Vanuit uw perspectief als beller met een ISDN-systeem neemt u de telefoon op en belt u een nummer. Het gesprek gaat via de ISDN-kabel en de telefoonmaatschappij neemt het gesprek op en stuurt het naar de persoon die u probeert te bereiken.

Als u probeert te beslissen of SIP trunking of ISDN het beste is voor uw bedrijf, zullen de volgende voordelen en nadelen u helpen beslissen.


Voordelen van ISDN

ISDN-lijnen zijn in staat om tegelijkertijd data, fax, spraak en videoconferencing te verzenden.
Eén ISDN telefoonlijn kost veel minder dan tientallen analoge telefoonlijnen.
De digitale kwaliteit is veel beter dan de analoge telefoontechnologie.
Digitale lijnen zijn betrouwbaarder dan analoge telefoons.
ISDN-lijnen sluiten sneller aan dan analoge lijnen.


Nadelen van ISDN

Je moet kabels installeren op het terrein.
U moet de kabels onderhouden en u heeft ook maandelijkse kosten.
U bent beperkt tot 32 kanalen per kabel en als u meer kanalen nodig hebt, betaalt u de kosten voor het installeren van meer kabels.
Als u een verbinding verliest door het weer, een stroomstoring of als het internet uitvalt, kunt u gesprekken niet omleiden naar een andere lijn.


Welke functies moet je zoeken in een SIP Trunking Provider?

Vanuit een technisch oogpunt zijn er een paar belangrijke kenmerken die u moet zoeken in een SIP-trunking-provider:

Computer Telephony Integration (CTI) – workflows aanpassen en de productiviteit verbeteren met één klik.
Webhooks & API – Gebruik ze om uw dagelijkse digitale tools aan te sluiten of een nieuwe aangepaste workflow op te bouwen.
Contactsynchronisatie – Bouw uw netwerk van gedeelde contacten.
One-Click Setup – Activeer integraties met één klik en beheer alle instellingen op één plaats.
Inzichtkaarten – Trek gerelateerde gegevens van andere apps in beeld.
Naast het eenvoudig omschakelen naar SIP trunking, levert Simptel een groot aantal functies van het telefoonsysteem voor direct gebruik in uw kantoor en met uw callcenter. Dit zijn enkele van de functies die u kunt krijgen met call center software:

Tolvrije en internationale belmogelijkheden
Interactieve stemrespons (IVR)
Virtueel callcenter
Bel wachtrij en terugbellen in de wachtrij
Voicemail
Gespreksconferentie
Gedeelde contacten en gedeelde inbox voor oproepen
Commentaar en opdracht
Warme transfer
Gespreksopname
Click-to-dial
Oproepmarkering
En nog veel meer.

Hoe kun je beginnen met SIP Trunking?
De beste manier om aan de slag te gaan met SIP trunking is door gebruik te maken van een SIP trunking provider die de rompslomp van het opzetten ervan wegneemt. Simptel vereenvoudigt het proces van het maken van de overstap naar SIP-trunking. U hoeft niet te jongleren met meerdere contracten wanneer u Simptel kiest als uw SIP-trunking provider.

Met Simptel aan de lijn kunt u zich ontdoen van uw bureautelefoons en gebruik maken van een cloud-gebaseerd telefoonsysteem. In plaats van dure ISDN-kabels te gebruiken, maakt Simptel gebruik van moderne softphone WebRTC-technologie en kun je bellen via webbrowsers, webapps en mobiele apps.

Simptel verbindt je gesprekken met de cloud en de cloud maakt verbinding met een computer, tablet of smartphone. Simptel initieert vervolgens SIP trunking via de provider die het meest geschikt is om het gesprek te voltooien.


Hoe te kiezen tussen SIP Trunking vs ISDN

Dat is veel technische informatie om te sorteren. Om het makkelijker te maken om te kiezen tussen SIP trunking en ISDN, is hier een korte lijst van hoe ze te vergelijken:

Flexibiliteit en Schaalvergroting
Uw bedrijf kan nu of in de toekomst groeien. Dat kan betekenen dat er een callcenter wordt toegevoegd, dat er agenten aan uw callcenter worden toegevoegd, of dat er enkele nieuwe faciliteiten worden toegevoegd. Als u een crisis tegenkomt, kan het zijn dat u uw callcenter moet inkrimpen. Dat zijn de momenten waarop flexibiliteit en de mogelijkheid om te upscalen belangrijk worden.

Vergeet niet dat u met ISDN slechts 32 communicatiekanalen krijgt. Het zal duur zijn om nog een gebruiker toe te voegen. Met SIP hoeft u alleen maar contact op te nemen met uw telecomprovider en het is zo goed als klaar.

Kwaliteit van de dienstverlening
Oproepen zijn over het algemeen stabiel met ISDN-transmissies, ook al zijn ze niet in HD. De kwaliteit kan minder zijn dan bij netwerkcommunicatie omdat er een lage frequentie wordt gebruikt. SIP-transmissies zijn in HD, dus de kwaliteit is meestal uitstekend zolang u voldoende bandbreedte heeft.

Hoeveelheid bandbreedte
Dit gaat terug naar de kwestie van 32 kanalen voor ISDN. Anticipeer op het maximale aantal oproepen dat u verwacht te ontvangen op elk gewenst moment. Als u een callcenter of een verkoopteam heeft, zal SIP trunking de winnaar zijn.

Compatibiliteit van het systeem
Als uw huidige systeem compatibel is met VoIP-gateways, werkt het met SIP-trunking en bent u op weg naar een modern telefoonsysteem. Als het te oud is, moet u het bij ISDN houden of uw systeem volledig updaten.

Toegang tot IT-ondersteuning
Met een ISDN-systeem heeft u hulp nodig van IT-experts. U zult een beroep op hen moeten doen om uw systeem op te lossen, te onderhouden en te upgraden. Met een gehost SIP-trunking systeem is er niets aan uw kant te doen. De host zorgt voor alles.

Om de dingen een beetje meer te vereenvoudigen, zijn hier redenen waarom SIP beter werkt als het gaat om SIP trunking vs ISDN:

Wil je geld besparen op de telefoondienst
Noodzaak om veel interlokale of internationale gesprekken te voeren
Noodzaak om mobiel te bellen
Hebben of zijn van plan om teams op afstand of gedistribueerde teams te hebben
Wilt u uw IT-personeel ter plaatse verminderen
Zou graag gebruik willen maken van meerkanaals communicatie
Wilt u uw telefoonsysteem moderniseren door bij te werken naar cloud communicatie
De mogelijkheid nodig hebben om snel op te schalen of terug te schalen
De moderne tijd vraagt uiteindelijk om het maken van huiswerk als het gaat om de overstap naar een nieuwe telefooncentrale. Wanneer u klaar bent om van ISDN naar SIP trunking over te stappen, heeft u nu de technische informatie om dit te laten gebeuren. Als het moderniseren van uw telefoonsysteem op dit moment niet goed is voor uw bedrijf, is het goed om het in de toekomst te hebben.

Simptel biedt de juiste setup en functies voor u om een effectief callcenter te runnen. Wanneer u overstapt op Simptel, vindt u vele nieuwe mogelijkheden om de klantenservice te verbeteren en uw activiteiten te stroomlijnen.